mamici&prichindei
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.

mamici&prichindei


 
AcasaAcasa  PortalPortal  CăutareCăutare  Ultimele imaginiUltimele imagini  ÎnregistrareÎnregistrare  ConectareConectare  

 

 Istoria Pastelui

In jos 
5 participanți
AutorMesaj
mihaela83
admin
admin
mihaela83


Numarul mesajelor : 15872
Varsta : 40
Localizare : bucuresti
Data de inscriere : 09/05/2008

Istoria Pastelui Empty
MesajSubiect: Istoria Pastelui   Istoria Pastelui Icon_minitimeLun 13 Apr - 4:33:22

Pastele este cea mai importanta sarbatoare crestina a anului. De Pasti se sarbatoreste Invierea lui Iisus Hristos, fiul lui Dumnezeu. Duminica - a treia zi dupa Scripturi- femeile purtatoare de mir au gasit mormantul gol. Mormantul era gol pentru ca Hristos Inviase. Impotriva lor, a tuturor, a celor care L-au acuzat si batjocorit de atunci si pana astazi, numit in deradere Regele Iudeilor, rege incoronat cu spini, rege al carui tron era o Cruce, parasit de ai Sai, pazit sub grea si rece lespede de piatra, Hristos a izbandit cea mai stralucita biruinta ce s-a vazut vreodata: biruinta asupra mortii si asupra rautatii omenesti. Aceasta biruinta a putut fi tagaduita, dar nu I-a putut fi smulsa niciodata.
Hristos a Inviat si a biruit, pentru El si pentru noi. Credem si biruim prin Moartea si Invierea lui Hristos, murim pentru a invia si inviem pentru a trai in veci cu Hristos. Prin suferinta si moarte ne bucuram de Inviere; prin Inviere ne bucuram si triumfam in triumful lui Hristos, ca triumf al nostru. El a murit pentru noi si a triumfat pentru noi. In Moartea Lui sta mantuirea noastra, in Invierea Lui sta biruinta noastra.

De la Pesach-ul evreiesc la Pastele crestinesc

Sarbatoarea Pastelui poate fi asociata si cu primavara. Retrezirea naturii la viata simbolizeaza noua viata pe care crestinii au castigat-o prin crucificarea si
Invierea lui Iisus. Pastele crestin este similar cu doua traditii antice: una evreiasca si alta pagana. Ambele traditii sarbatoresc Invierea, trezirea la viata.
Pastele crestin deriva din Pastele evreiesc, numit Pesach. Pesach este cuvintul de origine al cuvintului Pasti. Pentru prima data, Pastele a fost sarbatorit in jurul anului 1400 inainte de Hristos. In aceasta data, evreii au parasit Egiptul cu ajutorul lui Dumnezeu. Scriptura in cartea Exod (Iesirea) din Vechiul Testament ne ofera instructiunile date de Dumnezeu pentru sarbatorirea Pastilor in timpul lui Moise. Evreii din antichitate isi aminteau de faptul ca Dumnezeu i-a salvat din robia in care se aflau in Egipt.
In ceea ce priveste crestinii, Dumnezeu a reinnoit legamantul facut cu israelitii, de data aceasta nu printr-un om (Moise), ci prin Fiul Sau, Iisus Hristos. Legamantul cel nou nu mai este un legamant facut doar cu evreii, ci cu toate popoarele care vor sa primeasca iertarea pacatelor prin jertfa lui Iisus Hristos. Legamantul cel vechi purta sigiliul sangelui unui miel care trebuia sacrificat de Pasti dupa instructiunile date de Dumnezeu.
Cu ocazia iesirii din Egipt, cand au sarbatorit pentru prima data Pastele, toti evreii trebuiau sa ia un miel si sa il sacrifice. Apoi, cu sangele mielului erau unse ramele de lemn ale usilor de la casele in care locuiau acestia. In noaptea aceea, ingerul mortii trimis de Dumnezeu a trecut prin Egipt si a omorat toti fiii intii nascuti ai egiptenilor in casele care nu aveau pe usa singele mielului. In casele israelitilor nu a murit nimeni pentru ca acestia ascultasera porunca lui Dumnezeu si au pus singele mielului pe usile lor. Singele mielului oferea o garantie, un semn vizibil prin care credinciosii dadeau de inteles ca au luat in serios avertismentul lui Dumnezeu.
In Noul Testament, mielul injunghiat a fost Mintuitorul Iisus, iar singele care a curs pe cruce este sangele lui rascumparator.
La Cina cea de Taina, in noaptea cand a fost tradat, inainte de a fi prins si arestat, Domnul Iisus a instituit sarbatoarea Pastelui nou testamental, dupa porunca data de Dumnezeu.
Sus In jos
http://www.semineebrasov.ro
mihaela83
admin
admin
mihaela83


Numarul mesajelor : 15872
Varsta : 40
Localizare : bucuresti
Data de inscriere : 09/05/2008

Istoria Pastelui Empty
MesajSubiect: Re: Istoria Pastelui   Istoria Pastelui Icon_minitimeLun 13 Apr - 4:33:50

Potrivit cercetătorilor Vaticanului cuvântul „Paşte” derivă din ebraică „pesah” (פסח), care semnifică trecere. În Vulgata s-a tradus cu expresia „transitus Domini” (trecerea Domnului) devenită în engleza iacobină passover. Cuvântul în aramaică este pas.ha, care stă la originea cuvintelor greceşti şi latine πάσχα, pascha. O altă interpretare, răspândită în secolele trecute la catolici, a fost aceea de „pascha – passione”, de la „passione – suferinţă” (în greacă: πάσχω (páscho – sufăr), πάσχει (páschei – suferă).
Unele limbi germanice numesc această sărbătoare după zeiţa Eostre :

  • germană Ostern (das), germana superioară medievală: ōsteren din vechea germană superioară: ōstarun, ōstarūn (formă la plural)


  • engleză Easter, dialect northumbrian: Eostre (În engleza medievală: ester, estre din englza veche: ēaster, ēastre. Alte denumiri ale Zeiţei Mame a fertilităţii, reînvierii şi zorilor: Ostare, Ostara, Ostern, Eostra, Eostre, Eostur, Eastra, Eastur, Austron and Ausos). La greci, zeiţa era numită Eos iar la romani Aurora. Românii, imparţiali, au preluat ambele forme.

Ambele denumiri, germană şi engleză, provin din rădăcina indo-europeană aus- a străluci
Cu toate acestea, în cea mai mare parte din ţările cu populaţie creştină (sau cel puţin a ţărilor din Europa, dar nu numai) numele Paşti provine din ebraicul pessah (Paşte)
Sus In jos
http://www.semineebrasov.ro
raluca borzea
mamica vorbareata
mamica vorbareata
raluca borzea


Numarul mesajelor : 34368
Varsta : 43
Localizare : agnita
Data de inscriere : 09/06/2008

Istoria Pastelui Empty
MesajSubiect: Re: Istoria Pastelui   Istoria Pastelui Icon_minitimeLun 13 Apr - 10:00:44

multumim de informatii Mihaela! Big hog!
Sus In jos
florena_florentina
prichindelul zambaret
prichindelul zambaret
florena_florentina


Numarul mesajelor : 858
Varsta : 42
Localizare : bucuresti
Data de inscriere : 02/03/2009

Istoria Pastelui Empty
MesajSubiect: Re: Istoria Pastelui   Istoria Pastelui Icon_minitimeMar 14 Apr - 10:54:47

interesante informatii Istoria Pastelui 311766
Sus In jos
brigita
prichindelul asistent
prichindelul asistent
brigita


Numarul mesajelor : 73586
Localizare : Ocna Mures
Data de inscriere : 29/03/2008

Istoria Pastelui Empty
MesajSubiect: Re: Istoria Pastelui   Istoria Pastelui Icon_minitimeMar 14 Apr - 21:38:41

multumim lol! ca mai citim si noi ce nu am stiut
Sus In jos
beatrice2007
* ajutor admin *
* ajutor admin *
beatrice2007


Numarul mesajelor : 3533
Varsta : 55
Localizare : Bucuresti
Data de inscriere : 18/05/2008

Istoria Pastelui Empty
MesajSubiect: Re: Istoria Pastelui   Istoria Pastelui Icon_minitimeMier 20 Apr - 13:22:59

Istoria Pastelui 185

PASTELE

Paştele este una dintre cele mai importante sărbători anuale creştine, care comemorează evenimentul fundamental al creştinismului, Învierea lui Iisus Hristos, considerat Fiul lui Dumnezeu în religiile creştine, în a treia zi după răstignirea Sa din Vinerea Mare. Data de început a Paştelui marchează începutul anului ecleziastic creştin.
Data celebrării Paştelui are la bază două fenomene astronomice: echinocţiul de primăvară şi mişcarea de rotaţie a Lunii în jurul Pământului. Astfel, Paştele se serbează în duminica imediat următoare primei luni pline după echinocţiul de primăvară.
Paştele creştin are o durată de 40 de zile, cuprinse între sărbătoarea Învierii Domnului (prima duminică de Paşti) şi sărbătoarea Înălţarii Domnului, care se celebrează la 40 de zile de la Înviere, într-o zi de joi. Primele 3 din cele 40 de zile pascale sunt zile de mare sărbătoare.
Sărbătoarea Paştilor este precedată de o lungă perioadă de post, în care se comemorează evenimentele premergătoare Învierii Domnului. Ultima săptămână din Postul Mare, numită Săptămâna Patimilor, începe în Duminica Floriilor, când se sărbătoreşte intrarea lui Iisus Hristos în Ierusalim, şi se sfârşeşte în Sâmbăta Mare. Este săptămâna în care sunt comemorate patimile lui Iisus, răstignirea şi moartea Sa din Vinerea Mare.

În traditia ortodoxa, începutul sarbatorii e marcat o data cu postul de sapte saptamâni.

O semnificatie foarte importanta o are Joia Mare din Saptamâna Patimilor. Din aceasta zi, taranii înceteaza lucrul la câmp si se concenteaza asupra casei, a curtii, pentru ca totul sa fie curat. Tot în Joia Mare, femeile încep sa pregateasca pasca si sa vopseasca ouale. Potrivit traditiei, la miezul noptii dintre sâmbata si duminica, oamenii se trezesc din somn în bataia clopotelor. Se spala cu apa curata, îsi pun staie noi, iau câte o lumânare si pornesc catre biserica. Acasa le e îngaduit sa ramâna doar celor foarte bolnavi.

La biserica, preotul - cu Sfânta Evanghelie si crucea în mâna, urmat de alaiul de credinciosi - iese cu lumânarea aprinsa (Lumina) si înconjoara biseria de trei ori. Serviciul divin se desfasoara afara, iar când preotul va rosti "Christos a înviat!" toti cei prezenti la acest serviciu religios vor spune "Adevarat a înviat!". Raspunsul e recunoasterea tainei Învierii, iar aceasta va fi formula de salut timp de 40 de zile, pâna la Înaltarea Domnului.

Cu lumânarea aprinsa, fiecare se întoarce acasa si face o cruce mica pe peretele dinspre rasarit, afumându-l cu lumânarea, pe care o va pastra tot restul anului.

Oamenilor le este permis sa manânce bucatele (pasca/pâinea, ouale rosii, carnea de miel, sarea si vinul) abia dupa ce acestea se sfintesc si dupa ce fiecare persoana participa la Liturghie.

Se spune ca acei care ciocnesc oua rosii în ziua de Paste se vor întâlni si pe lumea cealalta.

Prima zi de Paste trebuie sa fie petrecuta linistit, fiind interzisa orice activitate distractiva. În aceasta zi, e interzis si somnul.

Luni, a doua zi de Paste, oamenii dau de pomana pentru cei morti, mergând, în cele mai multe cazuri, la cimitir. O credinta raspândita printre români e ca, timp de o saptamâna de la Înviere, portile Raiului sunt deschise larg. Tocmai de aceea se spune ca sufletele celor care mor în Saptamâna Luminata ajung direct în Rai.

În functie de zonele tarii, exista obiceiuri si obiceiuri.

Poate cel mai de notorietate e unul din zona Transilvaniei, cunoscut sub numele de "stropit". Potrivit acestui obicei - preluat de la maghiari - baietii merg în familiile în care exista o fata sau mai multe, pe care le stropesc cu parfum, "ca sa nu se vestejeasca". "Stropitul" este pastrat si azi si reprezinta un bun prilej pentru o reîntâlnire cu prietenii, si, în fond, de distractie.



Iepurasul in cadrul sarbatorii de paste!


Prezenta iepurasului in traditia pascala se datoreaza de asemenea reminiscentelor ritualurilor pagine si divinitatilor venerate in vremuri indepartate, simpaticul animal fiind atunci, ca si astazi, un evident simbol al fertilitatii. O veche legenda nordica spune ca zeita Eostre a gasit intr-o iarna o pasare ranita pe cimp. Pentru a o salva de la moarte, zeita a transformat-o intr-o iepuroaica, aceasta pastrind insa capacitatea de a depune oua. Pentru a-i multumi binefacatoarei sale, iepuroaica decora ouale facute si i le daruia zeitei. Aceasta legenda se mai pastreaza vie in rindurile comunitatii olandeze din Pennsylvania, unde copiii asteapta de Paste iepurasul care face un cuib plin de oua colorate.
Din aceasta legenda s-a nascut si traditia ca iepurasul sa aduca daruri copiilor.

Istoria Pastelui Easter334451

Ouale de Paste

* O legenda ne spune ca dupa rastignire, in noaptea de simbata spre duminica Pilat, invitat la un ospat dat in cinstea lui de mai-marii evreilor, ingandurat si indurat tinea un ou in mana. Tocmai in acel moment, un centurion navali in sala, strigand inspaimantat: 'Hristos a inviat!'. Sceptic Pilat a replicat: 'O sa invie, cand se va inrosi oul acesta'. Si oul s-a inrosit pe data. Minunea l-a facut pe roman sa scape oul din mana. De atunci, se zice , a ramas obiceiul ciocnirii oualelor rosii. De fapt, este vorba de substituirea simbolica a sacrificiului prin lovirea oualelor in cap. Mai glasuieste legenda ca, in dimineata Duminicii dupa Inviere o frumoasa copila, cu poala plina de oua, mergea catre piata din Ierusalim pentru a le vinde. Intalnindu-se pe drum cu un tanar evreu de vita nobila, impresionat de vestea pe care o aflase, ii spune, in loc de buna ziua, ' Hristos a inviat !'. De atunci a ramas obiceiul ca oamenii sa se salute la Inviere cu aceste vorbe.
Din martea Saptamanii Mari, dar mai ales in zilele de joi, vineri si sambata, in toate gospodariile se vopsesc ouale rosii de Paste. Iar in Duminica Pastelui trebuie sa te speli cu apa in care se afla un ou rosu si cateva monezi. Oul rosu semnifica sanatatea, iar banii bogatia. La masa se ciocnesc ouale rosii.

* Ouale simbolizeaza mormintul lui Iisus Hristos, care s-a deschis la invierea sa din morti. De aceea, cind sparg ouale prin ciocnire, dar si cind se saluta crestinii isi spun: “Hristos a inviat! Adevarat a inviat!”. Culoarea rosie a oualelor simbolizeaza singele lui Iisus care s-a scurs pe cruce pentru mintuirea lumii. Exista credinta ca cei care ciocnesc se intilnesc pe lumea cealalta. Ouale simbolizeaza si reintinerirea, primavara. In Egiptul antic, oul era simbolul legamantului vietii si reprezenta, totodata, sicriul ori camera mortuara. In traditia populara de la noi, ouale de Pasti sunt purtatoare de puteri miraculoase: vindeca boli, protejeaza animalele din gospodarie, te apara de rele.
* Ciocnitul oualor semnifica sacrificiul divinitatii primordiale si se face dupa reguli precise: persoana mai în vârsta (de obicei barbatul) ciocneste capul oului de capul oului tinut in mâna de partener, in timp ce rosteste cunoscuta formula: “Hristos a inviat!” , la care se raspunde: “Adevarat a inviat!”.


Istoria Pastelui Easter_egg_06

Pasca
Gospodinele coc, o singura data pe an, de Sfintele Pasti, pasca. Aceasta are o forma rotunda, pentru ca se crede ca scutecele lui Hristos au fost rotunde. Avand la mijloc o cruce, pasca este impodobita pe margini cu aluat impletit.


Istoria Pastelui 07_big

Mielul
Mielul il simbolizeaza chiar pe Iisus Hristos, care s-a jertfit pentru pacatele lumii si a murit pe cruce ca un miel nevinovat. Mielul este simbolul lui Iisusi in intreaga traditie crestina. Rugaciunile pentru binecuvantarea mieilor dateaza din secolul al VII-lea.

Istoria Pastelui Planse_miei4



Istoria Pastelui Images?q=tbn:ANd9GcQ4JiVy1GkCfbtJ8Dsb6D0rJeZXi30YiS8xW6023ubfoFnku0bBZg&t=1
Sus In jos
Continut sponsorizat





Istoria Pastelui Empty
MesajSubiect: Re: Istoria Pastelui   Istoria Pastelui Icon_minitime

Sus In jos
 
Istoria Pastelui
Sus 
Pagina 1 din 1

Permisiunile acestui forum:Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum
mamici&prichindei :: Sarbatori, Evenimente, Traditii si Obiceiuri :: Sarbatori :: Sarbatorile lunii Aprilie-
Mergi direct la: