mamici&prichindei


 
AcasaAcasa  PortalPortal  CautareCautare  InregistrareInregistrare  ConectareConectare  

Distribuiți
 

 Sfintii Mihail si Gavrila

In jos 
AutorMesaj
beatrice2007
* ajutor admin *
* ajutor admin *
beatrice2007

Numarul mesajelor : 3533
Varsta : 51
Localizare : Bucuresti
Data de inscriere : 18/05/2008

Sfintii Mihail si Gavrila Empty
MesajSubiect: Sfintii Mihail si Gavrila   Sfintii Mihail si Gavrila Icon_minitimeMar 8 Noi - 14:33:18

La multi ani celor ce poarta numele Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavriil.


Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil
Sfintii Mihail si Gavrila 8-11In fiecare an, pe data de 8 noiembrie, Biserica cinsteste Soborul Sfintilor Mihail si Gavriil si a tuturor Puterilor ceresti celor fara de trupuri. Deci, pe 8 noiembrie nu ii praznuim doar pe Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil, ci pe toate cetele ingeresti care nu s-au despartit de Dumnezeu.

Sarbatoarea Soborul Sfintilor Mihail si Gavriil

Aceasta sarbatoare a fost la origine o simpla aniversare anuala a sfintirii unei biserici a Sfantului Arhanghel Mihail, ridicata la termele lui Arcadius din Constantinopol. Astfel, ea apare in cele mai vechi sinaxare ca fiind o sarbatoare numai a Arhanghelului Mihail. Mai tarziu ea a devenit o sarbatoare comuna a tuturor Sfintilor Ingeri.


In Mi­neiele ortodoxe intalnim alte patru zile liturgice consacrate pomenirii Sfintilor Arhangheli sau unor minuni facute prin pu­terea lor:

- Pe 6 septembrie, se savarseste pomenirea unei minuni facute de Sf. Arhanghel Mihail, la Chones, in Colosse din Frigia;


- Pe 26 martie, a doua zi dupa praznicul Buneivestiri, praznuim Soborul (Adunarea) mai-marelui voievod Gavriil;


- Pe 13 iulie, praznuim al doilea Sobor al Ar­hanghelului Gavriil, care este la origine ziua sfintirii unei bi­serici vestite a Sfantului Arhanghel Gavriil;


- Serbarea Arhanghelului Gavriil din Adin, in ziua de 11
iunie (fara slujba), cand se comemorea­za aparitia acestui sfant Arhanghel la o chilie din Sf. Munte (Adin), un­de el ar fi invatat pe un calugar sa cante pentru prima oara partea de la inceput a
Axionului Sfintei Fecioare: Axion esti, adica: Cuvine-se cu adevarat... ; faptul s-ar fi intamplat prin sec. X, iar serbarea a ramas pana azi limitata la manastirile atonite.

Sfantul Arhanghel Mihail

In limba ebraica, numele sau inseamna "Cine este ca Dumnezeu?". El este cel care "striga": "Sa luam aminte, noi, care suntem fapturi, ce a patimit Lucifer, cel care era cu noi: cel ce era lumina, acum intuneric s-a facut. Ca cine este ca Dumnezeu?", si asa s-a intocmit soborul, adica adunarea si unirea tuturor ingerilor. Pe seama sa se pune si calauzirea lui Lot si a familiei acestuia la iesirea din Sodoma, precum si
protectia speciala a poporului lui Israel . Ii scoate din cuptor pe cei trei tineri din Babilon, il sprijina in lupta pe Ghedeon, il mustra pe vrajitorul Valaam si il elibereaza din inchisoare pe Sfantul Apostol Petru. Conform Scripturii, toti mortii vor iesi din morminte la glasul trambitei Sfantului Arhanghel Mihail
.Sfantul Arhanghel Gavriil

In limba ebraica, Gavriil inseamna "barbat-Dumnezeu".
Numele sau contine concentrat vestea ca Dumnezeu Se va face barbat, ca va asuma firea omeneasca. Vesteste Sfintilor Parintilor Ioachim si Ana nasterea Maicii Domnului, ii descopera lui Zaharia nasterea Inaintemergatorului. Pastorilor le arata ca li S-a nascut Prunc, pe Iosif, logodnicul Mariei, il intareste ca sa nu se indoiasca de nimic, calauzeste Sfanta Familie in Egipt si aduce femeilor mironosite vestea Invierii Domnului.


(...)

Ziua din saptamana consacrata ingerilor este lunea.


Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil - obiceiuri si traditiiArhanghelii sunt reprezentari mitice apartinand calendarului popular dar care au ca echivalenti pe Arhanghelii Mihail si Gavriil din calendarul ortodox, celebrati la 8 noiembrie.

Arhanghelii din calendarul bisericesc sunt conducatorii cetelor de ingeri, avand aripi si purtand sabii, ca simbol al biruintei, si sunt calauze ale sufletelor in drumul acestora spre rai.

Arhanghelul Gavriil a fost trimis de Dumnezeu la Fecioara Maria sa-i vesteasca taina cea mare a intruparii Domnului si tot el a adus dreptilor Ioachim si Ana vestea zamislirii Maicii Domnului

In folclorul religios romanesc, Arhanghelul Mihail este un personaj mai venerat in comparatie cu Arhanghelul Gavriil. El poarta, uneori, cheile raiului, este un infocat luptator impotriva diavolului si vegheaza la capul bolnavilor, daca acestora le este sortit sa moara, sau la picioarele lor, daca le este harazit sa mai traiasca. De multe ori il intalnim alaturandu-se Sfantului Ilie, atunci cand acesta tuna si trasneste, sau oranduieste singur
grindina, cu tunul. El tine si ciuma in frau, asemanator Sfantului Haralambie.


In trecut, in societatea traditionala bucovineana, Arhanghelii erau sarbatoriti pentru ca "ei sunt pazitorii oamenilor de la nastere si pana la moarte, rugandu-se lui Dumnezeu pentru sanatatea acestora". Arhanghelii, in viziunea populara, asista si la judecata de apoi, sunt patroni ai casei, ard pacatele acumulate de patimile omenesti firesti si purifica, prin post, constiintele.

In zonele muntoase, in care Arhanghelii erau celebrati si ca patroni ai oilor, stapanii acestor animale faceau o turta mare din faina de porumb, numita "turta arietilor" (arietii fiind berbecii despartiti de oi), ce era considerata a fi purtatoare de fecunditate. Aceasta turta se arunca in dimineata zilei de 8 noiembrie in tarla oilor, odata cu slobozirea intre oi a berbecilor. Daca turta cadea cu fata in sus era semn incurajator, de bucurie in randul ciobanilor, considerandu-se ca in primavara toate oile vor avea miei, iar daca turta cadea cu fata in jos era mare suparare in satele si targurile bucovinene se faceau si se fac si astazi, de 8 noiembrie, pomeniri si praznice pentru cei morti iar, in biserici, fiecare crestin aprinde cate o lumanare ca sa aiba asigurata lumina de veci, calauzitoare pe lumea cealalta.Despre vreme
"Vara Arhanghelilor" tine o zi. Pe langa aceasta, intre Arhangheli si Craciun trebuie neaparat sa mai fie trei-patru zile senine si calduroase, numite "vara iernii".

Mosii de Arhangheli

In sambata dinaintea sarbatoririi se fac praznice pentru sufletul mortilor.Ofrandele date la pomana pentru morti, din Ajun sau din Ziua Arhanghelilor, se numesc "Mosii de
Arhangheli". Fiecare om trebuie sa aprinda o lumanare, care ii va fi "lumina de veci" in lumea de dincolo. Se aprind lumanari atat pentru oamenii in viata, cat si pentru cei disparuti fara lumanare.


_________________

Sfintii Mihail si Gavrila 2055419hv9ocd1tbg

Hello Tweety
|

Sfintii Mihail si Gavrila 2055419hv9ocd1tbg
Sus In jos
beatrice2007
* ajutor admin *
* ajutor admin *
beatrice2007

Numarul mesajelor : 3533
Varsta : 51
Localizare : Bucuresti
Data de inscriere : 18/05/2008

Sfintii Mihail si Gavrila Empty
MesajSubiect: Re: Sfintii Mihail si Gavrila   Sfintii Mihail si Gavrila Icon_minitimeMar 8 Noi - 15:06:37

Acatistul Sfantului Arhanghel Gavriil


(26 martie, 13 iulie si 8 noiembrie)


Condacul 1


Ca pe un crainic mare al voii Celui-Preainalt si ca pe o calauza binecuvan­tata a neamului omenesc spre Hristos, Domnul vietii si al invierii, cinstimu-te, Sfinte Voievoade Gavriil, si inchinamu-ne credinciosiei tale ca unei icoane ce­resti a slujirii celei fara de preget, strigandu-ti tie cu glasul evlaviei dreptmaritoare: Bucura-te, Gavriile, mare binevestitor!


Icosul 1


Cu cei sapte sfinti ingeri care vad fata lui Dumnezeu si duc rugaciunile dreptilor dinaintea Tronului ceresc tu intru mare cinste te numeri si fara de istov te ostenesti sa ne aduci noua, ce­lor in trup vietuitori, vestile randuielilor si milelor de sus, temeluind nadejdea mantuirii dupa care toata firea suspina, drept care si noi, cunoscand prin tine puterea lui Dumnezeu, ca de un foc al credintei ne aprindem de ingereasca ta lumina si cu grai cucernic te agraim, zicand:
Bucura-te, cel ce-n fata Domnului cu cinste sezi;

Bucura-te, proslavire care nu te-mputinezi;

Bucura-te, glas de taina al ostirilor de sus;

Bucura-te, ca prin tine s-a vestit Hristos Iisus;

Bucura-te, ca Fecioarei dinainte i-ai statut;

Bucura-te, logofatul Celui fara de-nceput;

Bucura-te, Gavriile, mare binevestitor!


Condacul 2


Inaintea celor vazute si cu trup da­ruite, a fost voia lui Dumnezeu sa le aduca in fiinta pe cele nevazute si slo­bode de trup, ca pe o ostire slujitoare, sa vegheze cerurile si pamantul, smerite Sfatului de Taina al Sfintei Treimi, Careia si noi ne inchinam si-I aducem slava in tot ceasul, dupa pilda inge­restilor cete, intru cuminecarea duhu­lui cantand: Aliluia!


Icosul 2

Iar ingerului care s-a trufit, voind sa troneze pe norii cerului si aseme­nea lui Dumnezeu sa imparateasca, osanda i s-a facut razvratirea lui si-n beznele adancului a fost alungat. Si tu martor esti, Gavriile Voievoade, al dreptatii ce s-a facut in cer, prin sabia de foc a lui Mihail, cu care dimpreuna esti cinstit. De aceea si noi, ravnitori a urma tie si ingerescului Sobor, rugamu-te sa ne fii intru toate luminator si sa porti la Domnul rugaciunile celor ce cu inima curata iti graiesc tie unele ca acestea:

Bucura-te, puritate niciodata intinata;

Bucura-te, maretie ce-n smerenie se arata;

Bucura-te, ca prin tine mantuirea s-a vestit;

Bucura-te, cel de turma credinciosi­lor cinstit;

Bucura-te, Voievoade al Soborului ceresc;

Bucura-te, aripi repezi, care nu mai prididesc;

Bucura-te, Gavriile, mare binevestitor!


Condacul 3


Doamne,Cel ce ai pus pe cele vazute in paza celor nevazute si ne-ai luminat
noua, celor cazuti in pacat, calea izba­virii, din vechime si pana la plinirea Legii in har si in adevar, si care pana la sfarsitul veacurilor ne-ai trimis noua Mangaietor, infiindu-ne milei Tale celei bogate, primeste prinosul rugaciunilor noastre si de masura cea ingereasca invredniceste-ne pe noi, cei ce glas inal­tam catre Tine, zicand: Aliluia !


Icosul 3


Lui Daniil proorocul vedenie i s-a aratat despre sfarsitul veacurilor si
glas de sus a poruncit lui Gavriil, Arhanghe­lul talmacitor al tainelor dumnezeiesti, sa-i talcuiasca vedenia, spre vesnica pomenire. Iar acela, cu chip de om infatisandu-se, seninele i le-a deslusit, zi­cand: „Ia aminte, fiul
omului!”. Dinain­tea aceluia si noi ne cutremuram, ca Daniil odinioara,
si cinstire ii aducem ca unui sol ceresc, graind catre dansul, intr-un
duh si cu un glas:

Bucura-te, stralucire care nu mai in­serezi;

Bucura-te, parga noua a edenicei amiezi;

Bucura-te, cel prin care Daniil vazu departe;

Bucura-te, ca prin tine harul Duhului se-mparte;

Bucura-te, ca vestit-ai calea prin Ioan deschisa;

Bucura-te, ca slujit-ai Evanghelia pro­misa;

Bucura-te, Gavriile, mare binevestitor!


Condacul 4


Unul si acelasi a descoperit Sfintei Ana ca va naste la batranetele ei. Unul si
acelasi a hranit-o in Templu pe Fe­cioara cea intre toate aleasa. Unul si acelasi l-a incredintat pe Zaharia ca Elisabeta va naste pe Ioan, Inaintemergatorul, care ingerul Pustiei se va numi. Unul si acelasi a binevestit Mariei, zi­cand: „Bucura-te, ceea ce esti plina de har, Domnul este cu tine. Binecuvan­tata esti tu intre femei. Duhul Sfant Se va pogora peste tine si puterea Celui-Preainalt te va umbri. Vei naste fiu si vei chema numele lui Iisus. Acesta va fi mare si Fiul Celui-Preainalt se va chema”. Iar noi acestea stiindu-le si cu credinta marturisindu-le, pe Dumnezeu il preamarim
pentru toate, strigand: Aliluia !


Icosul 4


Si auzind Fecioara cuvantul ingeru­lui Gavriil, si crezand nesmintit ca la
Dumnezeu toate sunt cu putinta, s-a smerit voii celei de sus, incuviintandu-se zamislirii fara de samanta si nasterii fara de stricaciune, prin care ne-a ve­nit mantuirea cea dintru inceput faga­duita. Iar noi, cautand a urma in credin­ta celei ce a zis: „Fie mie dupa cuvan­tul tau!”, laolalta lui Dumnezeu ne ple­cam si binevestitorului Sau ii graim, iarasi si iarasi:

Bucura-te, bucuria minunatelor pliniri;

Bucura-te, caier tainic al cucernicei iubiri;

Bucura-te, care noaptea o prefaci in zori de lume;

Bucura-te, care-ntaiul l-ai spus Dom­nului pe nume;

Bucura-te, ca primita fuse a cerului solie;

Bucura-te ca Maria zise preasmerita:„Fie!”;

Bucura-te, Gavriile, mare binevestitor!


Condacul 5


Preamarit esti, Doamne Dumnezeul parintilor nostri, Cel ce pentru man­tuirea noastra Te-ai intrupat de la Duhul Sfant si din Maria Fecioara si Te-ai facut om. Si ai indurat pentru noi patima, rastignire si moarte, iar a treia zi ai inviat din morti, facandu-te temei si arvuna dumnezeiasca a invierii celei de obste. De aceea noi, necurmat, dim­preuna cu ingerii si cu sfintii din ceruri, slava iti inaltam si zicem: Aliluia !


Icosul 5


Dupa cuvantul Arhanghelului, Fe­cioara a zamislit de la Duhul Sfant si a nascut pe Mantuitorul si Lumina lumii, pe Hristos, Rasaritul cel de Sus, intru Care iubirea si puterea Sfintei Treimi ni s-au aratat noua intregi, in veac si in vecii vecilor. Iara noi, pe Dumnezeu cel in Treime slavindu-L, nici pe minunat crainicul Sau nu-l uitam, ci cu cinste il pomenim, graindu-i intru dreptate:

Bucura-te, crainicia Rasaritului cel mare;

Bucura-te, ingereasca voii voilor stri­gare;

Bucura-te, ca prin tine harul Dom­nului se-arata;

Bucura-te, vrednicie cu nimic ase­manata;

Bucura-te, fulger tainic intre ceruri si pamant;

Bucura-te, partasia plinatatii-ntru Cuvant;

Bucura-te, Gavriile, mare binevestitor!


Condacul 6


Ferice de cei ce, in trup fiind, viata ingereasca duc! Ca Dumnezeu, in
pur­tarea Lui de grija, trimite pe ingerii Sai sa ne ocroteasca si sa ne
pilduiasca in­tru curatie si credinciosie, ca sa ne invrednicim noi, lucrandu-ne desavarsi­rea, de imparatia cea mai dinainte pre­gatita noua, unde insine vom fi ca in­gerii lui Dumnezeu in cer, si chiar mai presus de ingeri chemati. Deci Zidito­rului vazutelor si nevazutelor sa-I adu­cem prinos fara de prihana inimile noastre si cu rost de sfintenie sa zicem: Aliluia !


Icosul 6

Cel ce pe Fecioara mai dinainte o vestise de nasterea lui Hristos, fericind-o
ca pe o lamura a lumii, ce mai pre­sus de ingeri s-a ridicat, acelasi a stri­gat celei pline de dar: „Preacurata Fe­cioara, bucura-te, si iarasi zic: bucura­te, caci Fiul tau a inviat a treia zi din mormant. Lumineaza-te, lumineaza-te, Noule Ierusalime, ca slava Domnului peste tine a rasarit. Salta, salta de-acum si te bucura, Sioane, iar tu, Preasfanta Nascatoare de Dumnezeu,
veseleste-te intru invierea Celui nascut al tau!”. Acestuia, care bucuria cea mare a vestit-o oarecand, sa-i strigam si noi, cu aceeasi bucurie:

Bucura-te, ca strigat-ai celei doldo­ra de dar;

Bucura-te, indulcitorul feciorescului amar;

Bucura-te, mangaierea Nascatoarei de Hristos;

Bucura-te, purtatorul ingerescului prinos;

Bucura-te, cu intregul nevazutelor alai;

Bucura-te, care-n ceruri intreita slava dai;

Bucura-te, Gavriile, mare binevestitor!


Condacul 7


O, minunat alai ingeresc, care-n ce­ruri aduci neincetat intreita slavire, zi­cand: „Sfant, Sfant, Sfant este Domnul Savaot. Pline-s cerul si pamantul
de marirea Sa!", iar asupra lumii, porun­ca lui Dumnezeu plinind-o, in
chip tai­nic veghezi si de toata dreptatea te bucuri, fii pururea insotitor plin de buna­tate al neamului nostru si tot sufletul crestinesc lumineaza-l pe calea rugaci­unii, a dragostei si a osardiei slujitoare, ca una sa fim cu totii intru Hristos si rapiti in bucuria Duhului sa zicem: Ali­luia!


Icosul 7


Sfantului Arhanghel Gavriil,
cu Mihail intaistatator al Soborului Puterilor ceresti celor fara de trup, cuvine-se sa-i aducem cinstire si sa urmam dreptatii lui, asemenea
parintilor nostri, pe care din neam in neam i-a calauzit, de la pa­triarhi si prooroci pana la Maica Domnului si de la Apostoli pana la sfintii cei mai aproape de noi. De aceea, sa nu prididim a ne ruga in tot locul si in toata vremea, iar acum mai cu inflacarare sa glasuim catre el:

Bucura-te, a ingerimii frunte binecu­vantata;

Bucura-te, duh ce-n chipul omenimii se arata;

Bucura-te, care ai adus Nascatoarei imn din cer;

Bucura-te, ca si sfintii ajutorul tau il cer;

Bucura-te, ca din piatra bun izvor ai izvodit;

Bucura-te, darnicia crestinescului zenit;

Bucura-te, Gavriile, mare binevestitor!


Condacul 8


Rugaciunile noastre primindu-le, Sfinte Voievoade Gavriil, ca pe o umila ofranda poarta-le dinaintea Dumnezeu­lui celui viu si adauga-le lor puterea ta mijlocitoare, ca noi la tine nadajduim si la tot ajutorul ingeresc pe
care Dum­nezeu l-a randuit oamenilor, dupa bunatatea si intelepciunea
Lui. In genunchi cersind indurare pentru putinatatea si neputintele
noastre, dumnezeiestii Pronii ne incredintam intregi, cu sufle­tele si
cu trupurile deopotriva, si, laolal­ta cu cetele ceresti, Dumnezeului
Ostirilor celor de sus indelung ii cantam: Aliluia!


Icosul 8


Preafericitesti tu, Gavriile, slujitorule al Dreptatii si Milei prisositoare, care
faci cunoscute oamenilor hotara­rile vointei dumnezeiesti si stai pururea gata, cu tot Soborul cel intraripat, sa plinesti poruncile Celui Vechi de Zile! Pentru aceasta, crestinii te cinstesc si te lauda, si binenadajduiesc in spriji­nul tau, iar noi, nevrednicii, in ceasul acesta numele tau cel plin de putere il chemam, strigandu-ti din tot sufletul si din tot cugetul nostru unele ca acestea:

Bucura-te, ducatorul rugaciunilor la cer;

Bucura-te, incredintare despre cele ce nu pier;

Bucura-te, ca cetit-ai in vedenii de profet;

Bucura-te, stralumina pogorata-n Nazaret;

Bucura-te, ca lui Iosif deslusire i-ai adus;

Bucura-te, ca Maria zamislit-a pe Iisus;

Bucura-te, Gavriile, mare binevestitor!


Condacul 9


Hristos, Domnul si Mantuitorul nos­tru, in fel si chip a fost vestit oamenilor
inca din vechime, prin ingeri si proo­roci. Iar Gavriil, ingerescul Voievod, fruntea vestitorilor a fost, si pavaza cereasca Fecioarei din Nazaret, si stra­ja dumnezeiescului Mire. Si toate in­tocmai au fost precum le-a grait, la vre­mea de Dumnezeu harazita, ca sa se intareasca credinta cea ravnitoare si nadejdea celor ce au strigat si striga: Aliluia!


Icosul 9


Intru totul vrednic de lauda esti, Sfin­te Voievoade Gavriil, ca tie ti-au
fost incredintate mai inainte tainele Sfatului dumnezeiesc si crainic ales ai fost din­tre miriade de ingeri, dara de lumina facand intre cer si pamant, ca si prin aceasta sa se preamareasca Treimea cea Sfanta si de grija purtatoare, caci slava Stapanului si in ravna slugii stralu­ceste. Drept care si noi, cu infiorata cu­cernicie, cuvinte precum acestea din darul Cuvantului iti graim:

Bucura-te, maiestatea cerului in­flacarata;

Bucura-te, care-n slava precum vul­turul dai roata;

Bucura-te, stralucire care soarele-l intreci;

Bucura-te, destainarea tainuitelor poteci;

Bucura-te, ascultare fara preget si clintire;

Bucura-te, ca prieten esti al vesnicu­lui Mire;

Bucura-te, Gavriile, mare binevestitor!


Condacul 10


O, Doamne Dumnezeule, Atottiitorule, Facatorul tuturor celor vazute si nevazute, Cel ce vesnicesti intre ostiri fara de numar si dupa Care toate se cer, de la rasarit pana la apus si de pe pamant pana in tarii, ca Tu esti viata si rostul si plinatatea lor, da-ne si noua duh sarguitor si limbi ca de foc, sa pre­amarim acum si pururea numele Tau cel sfant, si randuielile Tale fara gres sa le pazim, si cu ingerii sa-ti cantam inmiit: Aliluia!


Icosul 10

Ce fericire si cinste poate fi mai mare decat aceea de a contempla fara de
vreme slava cea neapropiata a Sfintei Treimi si de a sluji Vointei dumnezeiesti celei una si atoateoranduitoare, din care cele de sus si cele de jos isi au fiin­ta lor? In fericirea si in cinstea aceas­ta aflandu-te, Gavriile Voievoade, cum nu te-am ferici si nu te-am cinsti noi, cei ce ne ostenim in trup spre imparatia cea fara de sfarsit a lui Dumnezeu si nadajduim la tine cu nadejde mare, ca sa ne fii noua tainic sprijinitor pe calea cea stramta a mantuirii? Drept care iara si iara cuvios iti graim:

Bucura-te, sarguinta de cand lumea lucratoare;

Bucura-te, ca iubirea din adancuri te dogoare;

Bucura-te, marturia hotaratelor soroace;

Bucura-te, ca prin tine voia Domnu­lui se face;

Bucura-te, ca Treimea o contempli indeaproape;

Bucura-te, bucurie care nu ne mai incape;

Bucura-te, Gavriile, mare binevestitor!


Condacul 11

Dumezeu cel Unul si intreit, cu in­telepciunea Lui cea neajunsa, ostire
slu­jitoare a randuit in cer, miriade de mi­riade, si toate cele vazute prin cele ne­vazute tainic se pazesc. Cutremura-te, omule, si masura ingereasca agoniseste-ti tie, ca Dumnezeu, in bunatatea Sa fara de seaman si in nemarginita Lui darnicie, la desavarsirea fapturii dintru inceput te-a chemat, ca inger nefiind, cu ingerii sa te intreci, intru smerita as­cultare, si cu ei laolalta sa canti Celui de trei ori Sfant: Aliluia!


Icosul 11


Aducand noi multamita si slava Celui ce ingerii Si-i trimite din inalt, pe
tine, trimisule fara de trup care in chip de om te-ai aratat odinioara, ca un de mai inainte crainic al lui Hristos, vestind celor alesi mantuirea ce avea sa vie si pazindu-i pe ei de toata urgia potrivnicului, cu bucurie te cinstim, putere sfan­ta si sfintitoare, si-i fericim pe cei lao­lalta cu tine, iar gurile noastre se umplu de lauda ta, zicand:

Bucura-te, care-n ceruri intreita-nalti cantare;

Bucura-te, a celor sfinte straja martu­risitoare;

Bucura-te, cel ce-n cinste esti cu Mihail de-o seama;

Bucura-te, leac angelic de-ndoiala si de teama;

Bucura-te, care-n nume porti a ceru­lui tarie;

Bucura-te, bogoslovul veacului ce va sa vie;

Bucura-te, Gavriile, mare binevestitor!


Condacul 12


Neinserata este slava si fara de mar­gini mila Domnului si Dumnezeului
nos­tru, iubirea Lui peste toti si peste toate ca un cort se intinde, iar caile cele as­cunse ale lucrarii Lui ce minte inge­reasca sau omeneasca poate in de tot sa le cuprinda? De cine ne vom teme, dara, cand cu noi este Dumnezeu? As­cultati, neamuri, si preamariti Preasfan­ta Treime cea deofiinta si nedespar­tita, pe Tatal si pe Fiul si pe Duhul Sfant, cu fara de numarul ostirilor celor de sus laolalta cantand: Aliluia !


Icosul 12


In minunata si infricosata vedenie a celor de pe urma, la ruperea celei de-a saptea peceti, vazut-a Sfantul Ioan Bogoslovul pe cei sapte ingeri care stau dinaintea Celui-Preainalt si care au sa sufle pe rand in trambitele Dreptatii, vestind plinirea celor ce trebuie sa fie. Deci si noi, nevrednicii, infricosandu-ne pana mai este vreme si pocaindu-ne de atata intuneric de pacate, celui desavar­sit intru slujire, glas inaltand, sa-i can­tam cu inmultita nadejde:

Bucura-te, proslavire a treimicului Sfat;

Bucura-te, al voii sfinte mesager in­traripat;

Bucura-te, ajutorul celor ce spre ce­ruri striga;

Bucura-te, ca-ntre ingeri si-ntre oa­meni esti veriga;

Bucura-te, infricosata beznelor de jos certare;

Bucura-te, ca masura esti a ravnei slujitoare;

Bucura-te, Gavriile, mare binevestitor!


Condacul 13


O, Gavriile, Arhanghel al luminii line, care celor de demult le-ai deslusit
calea si le-ai vestit soroacele, care neincetat veghezi peste fata pamantului prin dumnezeiasca randuiala, care la sfarsi­tul veacurilor cu Dreptul Judecator vei fi la innoirea lumii, cerceteaza-ne si pe noi, nevrednicii veacului acestuia, si pazeste-ne de vrajmasii nostri vazuti si nevazuti,
de tagma lui Irod si de tagma Satanei, ca sa nu ne smintim si sa nu ne
pierdem, ci sa dobandim si noi ceta­tenia Ierusalimului ceresc, unde
laolalta cu ingerii si cu sfintii sa vesnicim can­tand: Aliluia!Condacul acesta se repeta de trei ori, dupa care se zic iarasi Icosul intai si Condacul intai.


Rugaciune catre Sfantul Arhanghel Gavriil


O, Sfinte Arhanghele Gavriil, desa­varsit lucratorule, care cu numele si cu fapta marturisesti puterea Celui-Preainalt, catre putinatatea omeneasca apleaca-te cu ingaduinta, si vegheaza-ne in ceasul rugaciunii noastre, si
calauzeste-ne spre implinirea a toata dreptatea, cu multimea harurilor
anume incredintate tie, ca noi in puternicul tau ajutor cutezam a
nadajdui si asculta­toarei tale slujiri urmatori nazuim a ne face.


Tu pe oameni cercetandu-i din neam in neam, cu bunele si cu relele noastre ne stii; de aceea te rugam sa fii rabda­tor cu nedesavarsirile noastre,
sprijinindu-ne ca de rele sa ne lepadam, iar intru cele bune sa sporim, caci de in­dreptarea omului scris este ca si ingerii se bucura. Deci pricina de bucurie inlesneste-ne sa fim Puterilor ceresti celor fara de trup, peste care Dumnezeu fruntas te-a randuit, Voievod intre Voievozii cei de sus. Fii bucuria noastra si invredniceste-ne sa fim bucuria ta, ca intru Domnul bucuriei duhovniceste sa ne veselim.


Rugaciunile noastre du-le la Dumne­zeu cu iutimea aripilor tale si de vesti­rea ta mantuitoare nu ne lipsi pe noi, Binevestitorule, ca pe unii ce nadajduim
cu ravna duhului sa biruim neputintele cele trupesti si ingerilor asemanatori sa ne facem, ca dimpreuna cu ostirile ce­resti si cu cetele dreptilor, spre impa­ratia luminii celei neinserate catand, din tot sufletul si cu tot cugetul nostru sa aducem multamita, lauda si inchina­ciune Tatalui si Fiului si Sfantului Duh, Treimea cea deofiinta si nedespartita, acum si pururea si in vecii vecilor. Amin!

_________________

Sfintii Mihail si Gavrila 2055419hv9ocd1tbg

Hello Tweety
|

Sfintii Mihail si Gavrila 2055419hv9ocd1tbg
Sus In jos
mihaela83
admin
admin
mihaela83

Numarul mesajelor : 15872
Varsta : 36
Localizare : bucuresti
Data de inscriere : 09/05/2008

Sfintii Mihail si Gavrila Empty
MesajSubiect: Re: Sfintii Mihail si Gavrila   Sfintii Mihail si Gavrila Icon_minitimeVin 11 Noi - 0:35:31

foarte interesant Carmen Sfintii Mihail si Gavrila 2589560755

_________________
Sfintii Mihail si Gavrila HExi4X2Sfintii Mihail si Gavrila HExim7

www.seminee-acantus3d.ro
Sus In jos
http://www.semineebrasov.ro
Continut sponsorizat
Sfintii Mihail si Gavrila Empty
MesajSubiect: Re: Sfintii Mihail si Gavrila   Sfintii Mihail si Gavrila Icon_minitime

Sus In jos
 
Sfintii Mihail si Gavrila
Sus 
Pagina 1 din 1

Permisiunile acestui forum:Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum
mamici&prichindei :: Sarbatori, Evenimente, Traditii si Obiceiuri :: Sarbatori :: Sarbatorile lunii Noiembrie-
Mergi direct la: