mamici&prichindei
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.

mamici&prichindei


 
AcasaAcasa  PortalPortal  CăutareCăutare  Ultimele imaginiUltimele imagini  ÎnregistrareÎnregistrare  ConectareConectare  

 

 Sarcina gemelara

In jos 
AutorMesaj
mihaela83
admin
admin
mihaela83


Numarul mesajelor : 15872
Varsta : 40
Localizare : bucuresti
Data de inscriere : 09/05/2008

Sarcina gemelara Empty
MesajSubiect: Sarcina gemelara   Sarcina gemelara Icon_minitimeJoi 19 Iun - 12:33:32

O sarcina din 80 duce la nasterea unor gemeni. Exista un factor ereditar (s-au nascut deja gemeni in familia dumneavoastra), dar probabilitatea creste deasemenea cu varsta si numarul nasterilor. Si astazi, sarcinile multiple sunt deasemenea mai adesea datorate unui tratament de sterilitate feminina sau unei fecundari in vitro.
O sarcina multipla se defineste prin dezvoltarea in uter, plecand de la unul sau mai multe ovule, a doi fetusi sau mai multi. Iar sarcinile gemelare sunt cele mai frecvente. Exista astfel doua varietati de gemeni: cei “adevarati” si cei “falsi”.

Adevaratii gemeni
Se mai regasesc si sub numele de monozigoti. Ei sunt rezultatul fecundarii unui singur ovul de catre un singur spermatozoid. Prin hazard, oul unic se divizeaza in doi embrioni purtatori ai unor cromozomi identici. Gemenii adevarati sunt asadar intotdeauna de acelasi sex, cu acelasi patrimoniu genetic. Ei pot fi:
-in doua saculete cu o singura placenta,
- fiecare intr-un saculet cu placenta proprie
- amandoi in acelasi saculet cu aceeasi placenta.

Falsii gemeni
Se numesc si bizigoti si sunt rezultatul unei fecundari a doua ovule de catre doi spermatozoizi. Se creeaza astfel doua sarcini diferite care evolueaza in acelasi timp. Fiecare embrion are propriul sau saculet si propria sa placenta. Acesti gemeni au asadar cromozomi diferiti. Astfel, nu exista motive ca ei sa semene sau sa aiba neaparat acelasi sex.
Sus In jos
http://www.semineebrasov.ro
mihaela83
admin
admin
mihaela83


Numarul mesajelor : 15872
Varsta : 40
Localizare : bucuresti
Data de inscriere : 09/05/2008

Sarcina gemelara Empty
MesajSubiect: Re: Sarcina gemelara   Sarcina gemelara Icon_minitimeJoi 19 Iun - 12:37:38

O sarcina cu risc

Chiar daca sarcina dumneavoastra se petrece in cele mai bune conditii, pentru personalul medical sunteti considerata cu un risc potential. Veti avea, deci, o sarcina mai atent supravegheata.
Astfel, veti beneficia de un numar mai mare de ecografii care vor permite controlul cresterii fetilor si verificarea pozitiei lor pentru nastere. Sarcina gemelara poate deasemenea sa antreneze mai multe indispozitii (greata, digestie dificila, dureri de spate, picioare umflate, senzatie de sufocare). Trebuie asadar sa va odihniti mult, mai ales la sfarsitul sarcinii (de unde si un concediu de maternitate mai lung). Riscurile de albuminurie si de edem cresc in aceeasi masura, implicand o supraveghere mai stransa.

Riscuri grave
-prematuritatea: durata medie a sarcinilor gemelare este de 8 luni. Doar o supraveghere crescuta poate permite reducerea acestui risc la maxim
-hemoragiile: uterul este largit iar placenta prea mare. Se insereaza cateodata un pic jos, aproape de colul uterin. De unde si riscurile de hemoragie.
-toxemia de sarcina: poate fi frecventa la finalul perioadei de graviditate. Aceasta problema medicala foarte grava ameninta viata mamei si a bebelusului. Mijloacele de prevenire: supravegherea hipertensiunii arteriale, cautarea albuminei in urina, controlul eventualelor edeme.
-dezechilibru circulator intre bebelusi: atunci cand gemenii nu poseda decat o singura placenta, exista un risc de dezechilibru circulator – sangele trece de la un fat la altul si riscul de mortalitate pentru cel mai slab dintre feti este mare.
Sus In jos
http://www.semineebrasov.ro
mihaela83
admin
admin
mihaela83


Numarul mesajelor : 15872
Varsta : 40
Localizare : bucuresti
Data de inscriere : 09/05/2008

Sarcina gemelara Empty
MesajSubiect: Re: Sarcina gemelara   Sarcina gemelara Icon_minitimeJoi 19 Iun - 12:41:27

Factori care cresc sansele unei sarcini gemelare sau multiple
Daca sansele de a avea gemeni monozigoti, identici (rezultati prin diviziunea ovulului deja fecundat), depind strict de sansa, posibilitatea de a avea gemeni monozigoti (rezultati din fecundarea a 2 ovule diferite), poate fi influentata de anumiti factori.

Dintre acestia, enumeram:

- medicatia de stimulare a fertilitatii, despre care am discutat anterior;
- ereditatea. Persoanele care au mai avut in familie gemeni, pot avea la randul lor gemeni. Nu se cunoaste mecanismul exact, insa se presupune ca exista o transmitere genetica a unor factori care determina anumite modoficari hormonale care faciliteaza aparitia sarcinii gemelare sau multiple;
- varsta, este de asemenea legata de posibilitaea aparitiei unei sarcini gemelare. Femeile mai in varsta, de peste 25 de ani, au o sansa mai mare de a avea o sarcina gemelara, acest lucru fiind legat probabil de secretia mai mare de hormoni stimulatori ai ovulatiei. Parerile sunt insa impartite, unii specialisti sustinand faptul ca varsta nu are nici o importanta atunci cand vine vorba de sarcina multipla sau gemelara;
- rasa neagra favorizeaza aparitia sarcinii gemenlare, rasa hispanica si cea asiatica sunt mai rar asociate cu sarcina gemelara si multipla;
- alimentatia sanatoasa, echilibrata, sporeste de asemenea sansele aparitiei unei sarcini gemelare;
- multiparitatea (un numar mai mare de nasteri), creste de asemenea posibilitaea aparitiei unei sarcini gemelare;
- istoricul personal de gemeni. Dupa ce o femeie a nascut gemeni, este posibil ca acest lucru sa se repete odata cu o noua sarcina.
Sus In jos
http://www.semineebrasov.ro
Continut sponsorizat





Sarcina gemelara Empty
MesajSubiect: Re: Sarcina gemelara   Sarcina gemelara Icon_minitime

Sus In jos
 
Sarcina gemelara
Sus 
Pagina 1 din 1
 Subiecte similare
-
» Medicamentatia in sarcina
» Sarcina si factorul Rh
» Sarcina ... pe luni
» SARCINA si problemele ei cel mai des intilnite.
» Superstii legate de sarcina

Permisiunile acestui forum:Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum
mamici&prichindei :: Preconceptia, sarcina, nasterea :: Totul despre sarcina-
Mergi direct la: