mamici&prichindei
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.

mamici&prichindei


 
AcasaAcasa  PortalPortal  CăutareCăutare  Ultimele imaginiUltimele imagini  ÎnregistrareÎnregistrare  ConectareConectare  

 

 orasul meu

In jos 
+23
alinagherman
adriana_1
aniram
alyna
emidiaconu
bobodeni06
simonax25
dana
myky26ro
raluca borzea
monamona26
lili
Cris
lilique
anuta22
alina
aditza_0476
monica_2008
dogaru
wolf miki
lacramioara
brigita
maryanda
27 participanți
Mergi la pagina : Înapoi  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Urmatorul
AutorMesaj
adriana_1
prichindel de patru stelute
prichindel de patru stelute
adriana_1


Numarul mesajelor : 12583
Varsta : 40
Localizare : Suceava
Data de inscriere : 30/05/2009

orasul meu - Pagina 5 Empty
MesajSubiect: Re: orasul meu   orasul meu - Pagina 5 Icon_minitimeLun 12 Apr - 4:33:53

hai sa va arat si eu unde stau...
Sus In jos
adriana_1
prichindel de patru stelute
prichindel de patru stelute
adriana_1


Numarul mesajelor : 12583
Varsta : 40
Localizare : Suceava
Data de inscriere : 30/05/2009

orasul meu - Pagina 5 Empty
MesajSubiect: Re: orasul meu   orasul meu - Pagina 5 Icon_minitimeLun 12 Apr - 4:38:04

Istoria si evolutia Orasului Suceava

Suceava este amplasata in vecinatatea raului cu acelasi nume si la intersectia a trei mari drumuri comerciale de importanta internationala: drumul Sucevei sau drumul mare, venind dinspre Campulung Moldovenesc si Bistrita, cel al Lembergului sau Liovului venind dinspre Cernauti si cel Moldovenesc care ducea in sud spre Tara Romaneasca. Astazi: E576 si E85.
Sapaturile arheologice au scos la iveala materiale apartinand epocii neolitice precum si perioadei dacilor liberi fapt ce demonstreaza o locuire neintrerupta a locului.
In etapa preurbana din a doua parte a secolului XIV, Suceava facea parte dintr-o grupare de aproape 70 de asezari aflate pe o raza de 21 km in jurul ei si juca rolul unui targ. Constatarile arhelogice atesta o aglomerare a locuirii in jurul bisericii Mirauti. Asezarea era inconjurata de sant si fortificatii deci avea si un rol militar. Se estimeaza ca erau in jur de 120 de case si 600 de locuitori.
In perioada medievala, odata cu mutarea centrului politic de la Siret la Suceava, localitatea s-a extins si numarul locuitorilor a crescut. Petru I Musat a reorganizat spatiul urban si a construit cea mai veche cetate de piatra din Suceava, Cetatea Scheia, pe creasta Dealului Zamca. Cetatea avea forma de romb cu latura de 36m, ziduri de 3m grosime, un turn, trei contraforti si sant de aparare.
Imediat dupa s-a construit si Cetatea de Scaun la limita de rasarit a orasului pe pintenul terminal si abrupt al unui intins platou. Cetatea de Scaun putea supraveghea direct o mare suprafata din Valea Sucevei. Cetatea era dreptunghiulara (36×40m) cu turnuri patrate de aparare la fiecare colt si santuri de aparare spre platou.
La sfarsitul secolului XIV, in prima faza de dezvoltare urbanistica, principalul centru de activitate economica – piata de schimb din jurul Bisericii Mirauti s-a mutat mai la vest in jurul Curtii Domnesti. In imprejurimi erau locuintele mesterilor fierari si olari. Suprafata orasului in aceasta perioada era de circa 35 hectare.
In secolul XV Suceava cunoaste o frumoasa dezvoltare, mai ales in perioada lui Alexandru cel Bun si Stefan cel Mare care au largit Cetatea de Scaun si au extins Curtea Domneasca.
Suceava era in aceasta perioada resedinta preferata a domnitorilor, scaun de judecata si centru religios si vamal. In jurul Curtii Domnesti s-au construit locuintele slujitorilor, care erau destul de modeste, dar
si spatii de locuit mai largi, unele cu beci, care prin materialele si tehnica folosita au fost atribuite unor locuitori avuti. In secolul XV, orasul a suferit patru incendii( 1445, 1476, 1485, 1487), unul din ele fiind sub comanda lui Mohamed al II-lea care nu a reusit sa ocupe Cetatea de Scaun si a fost nevoit sa se retraga. Aceste incendii au afectat serios constructiile din oras.
Incepand cu secolul XVI, suprafata a crescut la 120 hectare, iar activitatea economica s-a imbunatatit. In a doua sa domnie, Alexandru Lapusneanu este obligat de turci sa distruga partial cetatea, iar capitala a fost mutata de la Suceava la Iasi, oras deschis si greu de aparat. Totusi pe la sfarsitul secolului XVI, mai multi domnitori care s-au ridicat impotriva turcilor, si-au reluat resedinta la Suceava: Aron Voda, Stefan Razvan. In aceasta perioada, s-au construit mai multe biserici: Sf. Dumitru, Sf. Vineri, Sf. Simeon, Sf. Nicolae. Incepand cu sec. XVI, mestesugarii s-au organizat in fratii si bresle in jurul bisericilor: fratia zugravilor, blanarilor si cojocarilor, macelarilor, croitorilor, olarilor.
La 1600, Suceava primeste in Cetatea de Scaun pe Mihai Viteazul.
Intre 1650 si 1775 urmeaza o perioada de stagnare si regres din cauza schimbarii directiei principale a comertului, dar si din cauza invaziilor tatarilor si cazacilor. De asemenea orasul a fost ocupat de mai multe ori de armatele polone care au pradat locuitorii. Polonii au incercat sa-si anexeze partial Moldova dar s-au lovit de opozitia habsburgilor si otomanilor.
Trebuie de mentionat ca desi polonii au detinut controlul Cetatii de Scaun, aceasta nu a putut fi niciodata ocupata prin lupta.
Intre 1775-1815 a urmat o perioada de redresare urbana. Tinutul Cernauti si doua treimi din tinutul Sucevei au fost ocupate de Imperiul Austriac prin tratatul de la 7 mai 1775. Datorita bogatiei padurilor de fag, aceasta zona este numita Bucovina. Austriecii au ridicat Suceava la rangul de oras comercial si au incurajat construirea de cladiri noi prin scutirea de vama pentru lemne de constructie. In aceasta perioada Viena a urmarit sa creeze o burghezie oraseneasca care sa sprijine politica imperiala.
Intre 1815-1918 habsburgii au continuat politica de deznationalizare, colonizeaza orasul cu germani, ruteni, polonezi, cehi, evrei si le acorda acestora diferita facilitati. Dupa Revolutia de la 1848 romanii
din Bucovina dobandesc anumite drepturi, Suceava devine capitala de tinut apoi de judet. In 1900 populatia a crescut la 11.000 locuitori deorece orasul beneficia de apa potabila, canalizare si iluminat. De asemenea avea doua gari importante: Itcani care lega Suceava de restul localitatilor din Bucovina si Burdujeni care facea legatura cu Romania. S-au construit in aceasta perioada: Liceul de Muzica si Arte Plastice, Gara Burdujeni – 1869, Muzeul Judetean – 1904, Liceul Stefan cel Mare – 1893 , Spitalul Vechi – 1871, etc.
In perioada interbelica, Bucovina a revenit Romaniei si Suceava a cunoscut un nou salt calitativ in dezvoltarea economica, sociala si culturala. S-au construit mori, fabrica de zahar, intreprindere
prelucratoare de mezeluri si multe ateliere de mica industrie mestesugareasca. S-a marit cu mult numarul locuintelor, s-a construit biblioteca judeteana iar populatia a crescut la 20.000 locuitori.
Dupa 1944, orasul s-a refacut dupa razboi si s-au construit intens locuinte individuale in zonele strazilor Mihai Eminescu, Samoil Isopescu, Zamca si cartierele Itcani si Burdujeni. Se realizeaza blocuri cu putine nivele pe strazile Ion Creanga si Stefan Cel Mare.
Dupa 1960 s-a inceput construirea masiva de blocuri cu patru si zece etaje, orasul cunoscand o dezvoltare fortata, specifica comunismului. Inainte de revolutie populatia era in jur de 90.000 locuitori.
Astazi Suceava este cel mai important oras din nord-estul tarii si are in jur de 110.000 locuitori.



edit: sursa bucovina.net
Sus In jos
adriana_1
prichindel de patru stelute
prichindel de patru stelute
adriana_1


Numarul mesajelor : 12583
Varsta : 40
Localizare : Suceava
Data de inscriere : 30/05/2009

orasul meu - Pagina 5 Empty
MesajSubiect: Re: orasul meu   orasul meu - Pagina 5 Icon_minitimeLun 12 Apr - 4:38:55

Obiective Turistice Suceava
Cetatea de Scaun. Situata pe un platou inalt al orasului Suceava, in partea de est a orasului, restaurata in ultimii ani, este o ctitorie a voievodului Petru I Musat, mentionata pentru prima oara intr-un document din anul 1388; construita din piatra, a fost intarita ulterior de Stefan cel Mare cu ziduri de peste 10 m si o grosime de aproape 4 m, facand-o inexpungabila.

Cetatea Scheia. Aflata la 384 m altitudine, in partea de nord-vest a orasului, a fost ridicata in sec. XIV; are forma unui romb cu latura de 36 m in interior si ziduri groase de 3 m, Ruinele Curtii Domnesti. Bd. Ana Ipatescu; peste resturile unui palat de lemn datand din timpul domniei lui Petru Musat, voievodul Stefan ccel Mare a ridicat o cladire de piatra, refacuta in caramida de Vasile Lupu; se vad urmele unor incaperi si beciuri. Muzeul judetean - Str. Stefan cel Mare, 33 infiintat in anul 1900; expune interesante piese care evoca trecutul bogat in evenimente si fapte eroice al locuitorilor meleagurilor sucevene, din cele mai vechi timpuri pana in zilele noastre; un interes aparte il reprezinta "sala tronului", in care, mobilier, costume si alte obiecte recosntituie atmosfera de la curtea lui Stefan cel Mare.
Muzeul de arta populara. Str. Ciprian Porumbescu, 5; functioneaza in cladire a fostului han Domnesc, constructie de la sfarsitul se. XVI; adaposteste colectii de etnografie si arta populara.

Complexul medieval Zamca - Str. Zamcii; a fost ridicat in anul 1606, pe un platou din partea de vest a orasului Suceava de armenii refugiati in Moldova inca din sec. XVI; zidul de incinta formeaza un trapez cu doua laturi paralele, cu o poarta de intrare monumentala, boltita, pe latura de vest; aici si-a asezat tabara regele Sobieski in anul 1601. Statuia ecvestra a lui Stefan cel Mare opera a sculptorului Eftimie Barladeanu, dezvelita in anul 1977, amplasata pe inaltimea de unde Cetatea de Scaun domina orasul. Statuia lui Petru Musat - Str. Stefan cel Mare; situata in fata Casei de cultura, este o opera a sculptorului Paul Vasilescu.

Casa de cultura - Str. Stefan cel Mare; frumoasa constructie din anul 1968; dispune de sali de spectacole, spatii pentru activitati de club s.a.; aici isi desfasoara activitatea teatrul popular "Matei Millo" si au loc spectacole ale ansamblului artistic "Ciprian Porumbescu" si ansamblul folcloric "Hora".

Parcul central. Aflat in in inima orasului Suceava, adaposteste doua lucrari de arta: bustul compozitorului Ciprian Porumbescu (opera din anul 1933 a sculptorului Ioan Cardei) si bustul voievodului Petru Rares (realizat in 1977 de sculptorul Gavril Covalski).
Sectia de stiintele naturii - Str. Stefan cel Mare, 23; expune colectii de paleontologie, flora si fauna din zona; in aceeasi cladire este deschisa Sectia de arta plastica. Fondul memorial documentar "Simeon Florea Marian" - Aleea S. Fl. Marian, 2; cuprinde obiecte personale, publicatii, manuscrise care au apartinut folcloristului si etnografului (1847-1907).
Monumentul de arhitectura medievala "Mirauti" - Str. Mirautilor, 17; este o stitorie a lui Petru I Musat (sec. XIV), refacuta din temelii in sec. XVII; restaurata in forma actuala la sfarsitul secolului trecut; in acest edificu avea loc incoronarea domnitorilor Moldovei.
Monumentul de arhitectura medievala din Str. Ioan Voda Viteazul, 2; prima constructie din cadrul complexului a fost ridicata in sec. XVI, de cand dateaza si urmele de pictura exterioara de pe fata sudica; alte constructii apartin secolelor XVII si XIX Monumentul de arhitectura medievala din Str. Stefan cel Mare, 1; ctitorie a lui Petru Rares din anii 1534-1535; in curte se afla un turn inalt de 30 m, construit de Alexandru Lapusneanu in anul 1561, avand incrustata, pe unul din pereti, stema vechii Moldove.

edit : sursa www.bucovina.net
Sus In jos
adriana_1
prichindel de patru stelute
prichindel de patru stelute
adriana_1


Numarul mesajelor : 12583
Varsta : 40
Localizare : Suceava
Data de inscriere : 30/05/2009

orasul meu - Pagina 5 Empty
MesajSubiect: Re: orasul meu   orasul meu - Pagina 5 Icon_minitimeLun 12 Apr - 4:48:08

casa de cultura

orasul meu - Pagina 5 Suceava3

muzeul

orasul meu - Pagina 5 3632229152_36e28dec64

biserica catolica

orasul meu - Pagina 5 3274868167_a9336f940f

fantana de la Iulius Mall

orasul meu - Pagina 5 3663585880_3644992794
Sus In jos
adriana_1
prichindel de patru stelute
prichindel de patru stelute
adriana_1


Numarul mesajelor : 12583
Varsta : 40
Localizare : Suceava
Data de inscriere : 30/05/2009

orasul meu - Pagina 5 Empty
MesajSubiect: Re: orasul meu   orasul meu - Pagina 5 Icon_minitimeLun 12 Apr - 5:09:05

oul urias cu care am intrat anul trecut in cartea recordurilor

orasul meu - Pagina 5 3454864023_5beb678f01

un apus peste Suceava

orasul meu - Pagina 5 3184731604_bb5cc0bf88
Sus In jos
adriana_1
prichindel de patru stelute
prichindel de patru stelute
adriana_1


Numarul mesajelor : 12583
Varsta : 40
Localizare : Suceava
Data de inscriere : 30/05/2009

orasul meu - Pagina 5 Empty
MesajSubiect: Re: orasul meu   orasul meu - Pagina 5 Icon_minitimeLun 12 Apr - 5:14:00

o sa mai caut poze si cu alte zone ale orasului...
dar cred ca maine
Sus In jos
dana
prichindel de sase stelute
prichindel de sase stelute
dana


Numarul mesajelor : 14578
Varsta : 46
Localizare : Rm.Sarat
Data de inscriere : 20/07/2009

orasul meu - Pagina 5 Empty
MesajSubiect: Re: orasul meu   orasul meu - Pagina 5 Icon_minitimeLun 12 Apr - 6:03:40

waw ,ce misto e si la suceava orasul meu - Pagina 5 562335 din pacate marina si eu ca si tine nu prea am cu ce ma lauda dar cad o sa am timp o sa va arat si eu micutul si saracaul meu oras
Sus In jos
adriana_1
prichindel de patru stelute
prichindel de patru stelute
adriana_1


Numarul mesajelor : 12583
Varsta : 40
Localizare : Suceava
Data de inscriere : 30/05/2009

orasul meu - Pagina 5 Empty
MesajSubiect: Re: orasul meu   orasul meu - Pagina 5 Icon_minitimeLun 12 Apr - 6:51:28

asta este cetatea de scaun

orasul meu - Pagina 5 500w

orasul meu - Pagina 5 B_moldova_suceava_10829

asta este spitalul nostru

orasul meu - Pagina 5 Spital_suceava
Sus In jos
adriana_1
prichindel de patru stelute
prichindel de patru stelute
adriana_1


Numarul mesajelor : 12583
Varsta : 40
Localizare : Suceava
Data de inscriere : 30/05/2009

orasul meu - Pagina 5 Empty
MesajSubiect: Re: orasul meu   orasul meu - Pagina 5 Icon_minitimeLun 12 Apr - 7:05:05

prefectura

orasul meu - Pagina 5 Etrip00564

parcul central

orasul meu - Pagina 5 Etrip00565

biserica catolica

orasul meu - Pagina 5 Etrip00587

biserica Sf. Nicolae

orasul meu - Pagina 5 Etrip00592
Sus In jos
adriana_1
prichindel de patru stelute
prichindel de patru stelute
adriana_1


Numarul mesajelor : 12583
Varsta : 40
Localizare : Suceava
Data de inscriere : 30/05/2009

orasul meu - Pagina 5 Empty
MesajSubiect: Re: orasul meu   orasul meu - Pagina 5 Icon_minitimeLun 12 Apr - 7:07:56

Curtea domneasca

Pot fi vazute in centrul orasului, in apropierea Bisericii Sf. Dumitru. Palatul Domnesc a fost construit initial de Petru I Musat si continea o casa domneasca si un turn de supraveghere a drumului de acces in oras, inconjurate de ziduri. Urmatoarele faze de constructie dateaza din timpul lui Stefan cel Mare si Vasile Lupu.

orasul meu - Pagina 5 Etrip00608

orasul meu - Pagina 5 Etrip00609

orasul meu - Pagina 5 Etrip00610
Sus In jos
adriana_1
prichindel de patru stelute
prichindel de patru stelute
adriana_1


Numarul mesajelor : 12583
Varsta : 40
Localizare : Suceava
Data de inscriere : 30/05/2009

orasul meu - Pagina 5 Empty
MesajSubiect: Re: orasul meu   orasul meu - Pagina 5 Icon_minitimeLun 12 Apr - 7:10:49

Hanul domnesc

Este una din cele mai vechi cladiri ale orasului, datand de la sfarsitul sec. al XVI-lea si inceputul sec. al XVII-lea, cand a fost construit parterul cu ziduri groase din piatra si ferestre boltite. In timpul ocupatiei austriece, a fost construit si etajul intai, hanul fiind transformat intr-un castel de vanatoare. In prezent, cladirea adaposteste Muzeul Etnografic si de Arta Populara al Sucevei.

orasul meu - Pagina 5 Etrip00615

orasul meu - Pagina 5 Etrip00616

orasul meu - Pagina 5 Etrip00618

orasul meu - Pagina 5 Etrip00624
Sus In jos
adriana_1
prichindel de patru stelute
prichindel de patru stelute
adriana_1


Numarul mesajelor : 12583
Varsta : 40
Localizare : Suceava
Data de inscriere : 30/05/2009

orasul meu - Pagina 5 Empty
MesajSubiect: Re: orasul meu   orasul meu - Pagina 5 Icon_minitimeLun 12 Apr - 7:15:42

Sf. Ioan cel nou

Proiectata pentru a fi catedrala mitropolitana in locul bisericii Mirauti, manastirea, cu hramul Sf. Gheorghe, a fost inceputa de Bogdan al III-lea in 1514 si terminata de Stefanita in 1522. Pictura exterioara a bisericii, din care se mai pastreaza si astazi urme, dateaza din timpul lui Petru Rares (1543). Moastele Sf. Ioan cel Nou au fost stramutate de la Mirauti in 1589 si se afla aici si in zilele noastre. O data cu restaurarile din 1904-1910, arhitectul austriac K. Romstorfer a dat acoperisului forma actuala, folosind tigla colorat- smaltuita.

orasul meu - Pagina 5 Etrip00632

orasul meu - Pagina 5 Etrip00633

orasul meu - Pagina 5 Etrip00652

orasul meu - Pagina 5 Etrip00666

orasul meu - Pagina 5 Etrip00678
Sus In jos
dana
prichindel de sase stelute
prichindel de sase stelute
dana


Numarul mesajelor : 14578
Varsta : 46
Localizare : Rm.Sarat
Data de inscriere : 20/07/2009

orasul meu - Pagina 5 Empty
MesajSubiect: Re: orasul meu   orasul meu - Pagina 5 Icon_minitimeLun 12 Apr - 7:17:02

vreau la suceava orasul meu - Pagina 5 804181 orasul meu - Pagina 5 804181 orasul meu - Pagina 5 804181
Sus In jos
adriana_1
prichindel de patru stelute
prichindel de patru stelute
adriana_1


Numarul mesajelor : 12583
Varsta : 40
Localizare : Suceava
Data de inscriere : 30/05/2009

orasul meu - Pagina 5 Empty
MesajSubiect: Re: orasul meu   orasul meu - Pagina 5 Icon_minitimeLun 12 Apr - 7:18:38

muzeul de istorie

orasul meu - Pagina 5 Etrip00699

orasul meu - Pagina 5 Etrip00700

orasul meu - Pagina 5 Etrip00703
Sus In jos
adriana_1
prichindel de patru stelute
prichindel de patru stelute
adriana_1


Numarul mesajelor : 12583
Varsta : 40
Localizare : Suceava
Data de inscriere : 30/05/2009

orasul meu - Pagina 5 Empty
MesajSubiect: Re: orasul meu   orasul meu - Pagina 5 Icon_minitimeLun 12 Apr - 7:22:57

Muzeul satului

Este amplasat in vecinatatea Cetatii de Scaun a Sucevei, fiind reprezentat de o colectie de case construite in stil traditional moldovenesc, datand din sec. XVII-XX.

orasul meu - Pagina 5 Etrip00712

orasul meu - Pagina 5 Etrip00715

orasul meu - Pagina 5 Etrip00717

orasul meu - Pagina 5 Etrip00719

orasul meu - Pagina 5 Etrip00721
Sus In jos
adriana_1
prichindel de patru stelute
prichindel de patru stelute
adriana_1


Numarul mesajelor : 12583
Varsta : 40
Localizare : Suceava
Data de inscriere : 30/05/2009

orasul meu - Pagina 5 Empty
MesajSubiect: Re: orasul meu   orasul meu - Pagina 5 Icon_minitimeLun 12 Apr - 7:23:50

hai dana...te astept...
vreau sa va zic ca pozele sunt doar din orasul suceava
dar daca veniti in suceava, aveti ce vizita in tot judetul....
Sus In jos
adriana_1
prichindel de patru stelute
prichindel de patru stelute
adriana_1


Numarul mesajelor : 12583
Varsta : 40
Localizare : Suceava
Data de inscriere : 30/05/2009

orasul meu - Pagina 5 Empty
MesajSubiect: Re: orasul meu   orasul meu - Pagina 5 Icon_minitimeLun 12 Apr - 20:26:18

acu sa va arat cateva imagini de unde vin eu
Sus In jos
adriana_1
prichindel de patru stelute
prichindel de patru stelute
adriana_1


Numarul mesajelor : 12583
Varsta : 40
Localizare : Suceava
Data de inscriere : 30/05/2009

orasul meu - Pagina 5 Empty
MesajSubiect: Re: orasul meu   orasul meu - Pagina 5 Icon_minitimeLun 12 Apr - 20:48:19

Comuna Vicovu de Jos este aşezată în depresiunea Rădăuţi, la poalele Obcinei Mari, întinzându-se de-a lungul a peste 5 km pe malul drept al râului Suceava.
La nord se învecinează cu localităţile Vicovu de Sus şi Bilca, la vest cu Putna, la sud cu Suceviţa, iar la est cu localităţile Gălăneşti şi Horodnic.

asta este una din scolile din comuna

orasul meu - Pagina 5 2009-11-08-Vicovu-de-Jos-042-Large

centrul comunei

orasul meu - Pagina 5 P1070622-Large

una din bisericile din comuna

orasul meu - Pagina 5 2009-11-08-Vicovu-de-Jos-027-Large

alta biserica

orasul meu - Pagina 5 PIC_0044

primaria

orasul meu - Pagina 5 3

avem si hotel, daca veniti la vicov

orasul meu - Pagina 5 PIC_0065

si o vedere de ansamblu asupra comunei

orasul meu - Pagina 5 PIC_0116
Sus In jos
dana
prichindel de sase stelute
prichindel de sase stelute
dana


Numarul mesajelor : 14578
Varsta : 46
Localizare : Rm.Sarat
Data de inscriere : 20/07/2009

orasul meu - Pagina 5 Empty
MesajSubiect: Re: orasul meu   orasul meu - Pagina 5 Icon_minitimeLun 12 Apr - 21:00:59

sunt convinsa adriana ca avem ce vedea de altfel am vazut din poze ,,,si comuna ta arata tare bine
Sus In jos
adriana_1
prichindel de patru stelute
prichindel de patru stelute
adriana_1


Numarul mesajelor : 12583
Varsta : 40
Localizare : Suceava
Data de inscriere : 30/05/2009

orasul meu - Pagina 5 Empty
MesajSubiect: Re: orasul meu   orasul meu - Pagina 5 Icon_minitimeLun 12 Apr - 21:07:22

dana, am pus doar fata frumoasa a comunei..
ca daca iti pun si restul, nu mai vii deloc
Sus In jos
emidiaconu
prichindelul stie-tot
prichindelul stie-tot
emidiaconu


Numarul mesajelor : 4288
Varsta : 46
Localizare : targu mures
Data de inscriere : 29/03/2008

orasul meu - Pagina 5 Empty
MesajSubiect: Re: orasul meu   orasul meu - Pagina 5 Icon_minitimeLun 12 Apr - 23:13:58

f frumos la suceava...
Sus In jos
dana
prichindel de sase stelute
prichindel de sase stelute
dana


Numarul mesajelor : 14578
Varsta : 46
Localizare : Rm.Sarat
Data de inscriere : 20/07/2009

orasul meu - Pagina 5 Empty
MesajSubiect: Re: orasul meu   orasul meu - Pagina 5 Icon_minitimeMar 13 Apr - 22:33:12

adriana_1 a scris:
dana, am pus doar fata frumoasa a comunei..
ca daca iti pun si restul, nu mai vii deloc
ei ,lasa ca nu exista padure fara uscaturi orasul meu - Pagina 5 311766
Sus In jos
brigita
prichindelul asistent
prichindelul asistent
brigita


Numarul mesajelor : 73586
Localizare : Ocna Mures
Data de inscriere : 29/03/2008

orasul meu - Pagina 5 Empty
MesajSubiect: Re: orasul meu   orasul meu - Pagina 5 Icon_minitimeMier 14 Apr - 8:03:15

foarte frumoasa e Suceava!!!!!!!!!!Imi doresc mult sa fac o vizita la manastirile din Moldova!!!!!!!!!!!!!!
Sus In jos
adriana_1
prichindel de patru stelute
prichindel de patru stelute
adriana_1


Numarul mesajelor : 12583
Varsta : 40
Localizare : Suceava
Data de inscriere : 30/05/2009

orasul meu - Pagina 5 Empty
MesajSubiect: Re: orasul meu   orasul meu - Pagina 5 Icon_minitimeMier 14 Apr - 8:10:48

te astept cu mare drag, brigi
Sus In jos
alinagherman
mamica moderna
mamica moderna
alinagherman


Numarul mesajelor : 26955
Varsta : 41
Localizare : Iasi
Data de inscriere : 16/03/2009

orasul meu - Pagina 5 Empty
MesajSubiect: Re: orasul meu   orasul meu - Pagina 5 Icon_minitimeMier 14 Apr - 8:43:37

PERSONALITATEA
IASULUI




Asezare de legenda , Iasul este un nume
ce emotioneaza chiar si prin simpla rostire a acestui cuvant si pentru
faptul ca este un simbol cultural-istoric. Nu este singurul lucru care
concura la frumusetea acestui nume, asezarea pe cele sapte coline a
indemnat pe multi sa-l asemene cu orasul etern – Roma. La toate acestea ,
priceperea omului a atins de multe ori sublimul prin zidirile
invesmantate in broderii de piatra ale Trei Ierarhilor, ale bisericii
Golia, Palatul Culturii , Teatrul National , dar si alte monumente care
constituie dovada maretiei Iasului.
Prin trecutul si prezentul sau Iasul apartine tuturor romanilor.
Iasul nu este o asezare oarecare , este un oras muzeu , nu numai ca
centru universitar , dar mai ales prin valorile cultural – istorice pe
care le incorporeaza .
Iasul poate fi considerat un fel de Mecca a romanilor.Nu intamplator,
marele istoric, Nicolae Iorga,isi exprima nedumerirea ca „sunt romani
care n-au fost niciodata in Iasi, desi n-ar trebui sa fie niciunul
,
caci cine n-a fost aici nu poate sa strabata cu intelegere foile
celor mai frumoase cronici, nu se poate patrunde dupa cuviinta de
spiritul trecutului nostru care traieste in acest loc mai viu si mai
bogat decat oriunde aiurea [...]. In constiinta lui nationala ar fi o
lipsa daca el n-ar fi vazut orasul care a fost si-si zice inca astazi,
cu mandrie, capitala Moldovei...
.

Asadar o prima conditie a Iasului este
accea de a fi cunoscut de catre fiecare roman.Poate ca tocmai soarta lui
aleasa a facut sa nu i se cunoasca prea bine inceputurile ca urbe
medievala si nici provenienta numelui.Si , se socoteste ca e mai bine ca
inceputurile si identitatea Iasului sa ramana o frumoasa enigma.
Invaluiti de tumultul cotidian , nu ne dam seama ca parcurgem spatii pe
unde au pasit Alexandru cel Bun, Stefan cel Mare, Mihai Vitezul,
Alexandru Lapusneanu, Vasile Lupu, Al. Ioan Cuza si multi alti voievozi
ai Moldovei; si apoi in drumurile noastre suntem invaluiti de umbrele
marilor cronicari: Grigore Ureche , Ion Neculce , Miron Costin, a
marelelui carturar Dimitrie Cantemir; parca simtim ca ne apasa si ne
inobileaza spiritul lui Mihai Eminescu, Ion Creanga, Titu Maiorescu,
Vasile Alecsandri, Mihail Kogalniceanu, Costache Negri, Mihail
Sadoveanu, George Topirceanu, Otilia Cazimir si multi altii care s-au
jucat cu slovele; aici au creat: Petru Poni , Dragomir Hurmuzescu, Radu
Cernatescu…. In sanctuarele Iasului se afla osemintele lui Vasile Lupu,
Dimitrie Cantemir, Al. I. Cuza , ale lui Ion Creanga si ale multora
altora ca ei. Iasul poate fi numit si orasul celor trei Uniri.
Legat de personalitatea Iasului , cunoscut doar ocazional ,
poetul Lucian Blaga facea o confesiune referitoare la : ,, Iasul e o
mare istorie a poporului roman… Ce n-as da sa vin inca o data in Iasi,
in aceasta vatra de lumina romaneasca’’. Iasul poate fi considerat
orasul bisericilor ce dezvaluie o personalitate arhitecturala care s-a
pastrat in unele locuri in forma originala , se pot aminti manastirea
Galata si manastirea Trei Ierarhi. Biserica Trei Ierarhi este cea mai
frumoasa constructie pastrata in forma originala, fiind considerata o
capodopera arihitecturala. Una dintre cele mai impunatoare constructii
ale Iasului este cea a Mitropoliei , catalogandu-se ca edificiul
ortodoxiei romane , cel mai mare din intreaga tara.

EVOLUTIE



Numeroase descoperiri arheologice
arata ca aceste zone au fost locuite neintrerupt inca din paleolitic.
S-au identificat multe asezari datand din secolele VII-XIV, ceea ce
demonstreaza ca teritoriul viitorului oras era intens locuit.
Documentele vremii il mentioneaza ca targ in a doua jumatate a secolului
al XIV-lea, ca punct de vama in 1408 si ca oras in 1415 si 1434 cind
exista aici o curte domneasca.
Iasul a cunoscut fastuase ceremonii ale incoronarii
voievozilor , dar si drame ale inlaturarii de la tron . Capitala a
Moldovei din secolul al XV-lea pana in 1859, Iasul a cunoscut o
dezvoltare mai accentuata indeosebi din a doua jumatate a secolului al
XVI-lea cind domnia a renuntat la sistemul de conducere a statului prin
deplasari periodice la diverse curti din tara, stabilindu-se definitiv
in acest oras. In aceasta calitate, localitatea a trait din plin toata
istoria zbuciumata a Moldovei, cu multe vicisitudini pricinuite de
turci, tatari, poloni sau caucazi care au ars si pradat orasul succesiv
in anii 1358, 1577, 1616, 1650, 1686 si 1821


Dezvoltarea asezarii a continuat si in
secolul al XVII-lea, in 1776 semnalizandu-se 30 de bresle ale
mestesugarilor si negustorilor ieseni. Iasul a jucat un rol foarte
important in lupta pentru faurirea Romaniei moderne. Inca din secolul al
XVII-lea Iasul se anunta a fi un important centru cultural, aici
functionand prima tipografie din Moldova si prima scoala superioara,
Academia Mihaileana.


In 1848 a izbucnit aici revolutia
burghezo-democratica din tarile romane, ale carei idealuri au inflacarat
intreaga tara. Tot la Iasi, la 5 ianuarie 1859 au fost puse bazele
Unirii Principatelor si realizarea statului national prin alegerea lui
Alexandru
Ioan Cuza
ca domn.Este cunoscut faptul ca multe evenimente
au infrumusetat sau intristat viata locuitorilor Iasului in decursul
istoriei.
Marturiile vremii descriu Iasul in culori atragatoare ; spre
exemplu Ignatie Iacovenko, functionar al consulatului rus din Bucuresti
in perioada anilor 1820-1828 consemneaza : ,, avea case construite dupa
noua arhitectura europeana, ulite drepte si largi , palatul domnesc era
cladit dupa arhitectura europeana cu elemente arhitecturale asiatice’’.
Alti straini care au facut consemnariil prezinta in culori mai putin vii
, ulitele inguste si strambe , nepavate,locuinte saracacioase .
Descrierea orasului variaza in raport cu regiunile din care veneau
calatorii , precum si de momentul prin care trecea atunci orasul si
tara, perioade de liniste sau dupa razboi si incendii.
In Iasi au creat si respirat, in timpuri mai bune sau mai
grele, celebri carturari si mitropoliti, istorici si artisti, arheologi
si scriitori, precum
Grigore Ureche,Dimitrie
Cantemir, Ion Neculce
. In a doua jumatate a secolului al
XIX-lea a luat fiinta gruparea cultural literara Junimea care a reunit
nume de mare prestigiu ca
Titu Maiorescu, Mihai Eminescu, Ion
Creanga
etc. Perioada interbelica reprezinta un nou moment de
virf al Iasului marilor destine, zidiri si iubiri, in principal
sustinut de intelectualii din cercul revistei Viata Romaneasca. La
sfirsitul celui de al doilea razboi mondial, orasul aparea multora ca un
" poem incheiat", ca o "piatra de hotar".





ACTUALITATE

Desi a cunoscut multe momente de cumpana, Iasul a
renascut de fiecare data, devenind astazi un oras modern. Iasul este
cel mai important centru social, economic si cultural al Moldovei,
remarcindu-se prin trecutul lui care se amesteca remarcabil cu
prezentul. Vechile cladiri, acoperite de patina timpurilor se imbina
armonios cu noile constructii, orasul cunoscind o dezvoltare puternica
datorita invatamintului si economiei locale.Azi peisajul este dominat de
cladiri moderne,sedii ale unor institutii importante sau mari centre
comerciale, dar casele memoriale,muzeele,frumoasele manastiri,
stradutele ce amintesc de vremuri de mult apuse nu si-au pierdut
farmecul.
Sus In jos
Continut sponsorizat





orasul meu - Pagina 5 Empty
MesajSubiect: Re: orasul meu   orasul meu - Pagina 5 Icon_minitime

Sus In jos
 
orasul meu
Sus 
Pagina 5 din 7Mergi la pagina : Înapoi  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Urmatorul

Permisiunile acestui forum:Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum
mamici&prichindei :: Bine ai venit! :: Sa facem cunostinta!-
Mergi direct la: